Magische maskers

Benodigdheden:

  • 1 vel schetspapier
  • potlood
  • verschillende diktes karton
  • schaar
  • plakkaatverf of acrylverf, een kwast, potje water en doekje
  • optioneel: spullen om te versieren als kralen, schelpen, veren

Afrikaanse maskers zijn onderdeel van de cultuur en religie van volkeren uit het Sub-Saharagebied van Afrika. Kijk maar op de kaart:

De vorm van de ogen, het hoofd, de mond, en andere kenmerken hadden allemaal een betekenis en werden nooit zomaar ontworpen. Sommige Afrikaanse stammen hadden tientallen verschillende maskers, ieder met een ander ritueel doel.

PABLO PICASSO (1881-1973) was een beroemde Spaanse kunstschilder, beeldhouwer, sieraadontwerper, keramist, grafisch kunstenaar

Hij was erg onder de indruk van Afrikaanse maskers. Dat zie je terug in zijn werk:

Opdracht:

Ontwerp een eigen masker waarbij te zien is dat het over jou gaat. Dat doe je door te laten zien hoe je je voelt, welke interesses je hebt en kenmerken van jouw gezicht te laten zien. Maak eerst een schets! En laat je, net als Picasso, inspireren door verschillende maskers eerst heel goed te bekijken. Open daarvoor de pdf van de maskers van verschillende Afrikaanse stammen. Zijn de maskers symmetrisch of juist niet? Welke oogvormen zie je? Welke gezichtsuitdrukking past bij hoe jij je voelt?

african-masks2

Schets af? Dan ga je de vormen uit het karton knippen. Je kunt vormen herhalen door uitgeknipte vormen karton om te trekken. Werk met heel veel lagen. Je plakt de lagen pas op nadat je de vormen geschilderd hebt. Kleuren kunnen ook iets zeggen over jou. Laat de verf eerst goed drogen! Vergeet niet de openingen bij je ogen en mond te maken.

Schuif en verplaats, net zo lang tot jij tevreden bent. Past dit masker bij jou? Lijm dan alles goed vast en laat het masker drogen.

Nog een voorbeeld:

Hieronder zijn de vormen van potloden op de wangen geplakt (kunstenaar), golven op het voorhoofd (zwemt graag), voetballetjes als wenkbrauwen gebruikt. Verder zie je kattenoren, een soort hoofdtooi van bladeren en een baard. Probeer ook over jezelf zoveel mogelijk te vertellen met allerlei vormen en kleuren. Vergeet niet om mij een foto van je werk te sturen via het contactformulier.