Anamorfose

Opdracht kunst spil 21-24

Benodigdheden:

  • 1 vel schetspapier
  • ruitjespapier (zie bijgevoegd grid)
  • potlood, gum, kleurpotloden

optioneel: stoepkrijt

Opdracht: anamorfose maken

Kruip in de huid van een straatkunstenaar. Lukt het om zelf een optische illusie te maken? Bekijk hieronder het werk van Julian Beever, straatkunstenaar. Deze 3d-tekeningen noem je ook anamorfosen. Wist je dat je anamorfosen overal in het dagelijks leven tegenkomt? De symbolen op de weg zijn erg uitgerekt wanneer je er vanaf de zijkant naar kijkt. Maar rijdend op de weg hebben ze ineens de juiste afmetingen.

 

 

Edgar Mueller is ook zo’n straatkunstenaar. Hier is een filmpje van hoe hij zo’n kunstwerk maakt:

YouTube video

YOUTUBE  – the crevasse

Bij deze straattekeningen staat de toeschouwer niet, zoals bij een schilderij, recht voor het kunstwerk. Hij bekijkt de tekening vanaf een schuine kant. Het gevolg is dat de kunstenaar de voorstelling sterk uitgerekt moet tekenen. Die vervorming is goed te zien wanneer je de tekening vanaf een andere kant bekijkt.

Open de pdf. Bestudeer de stappen die het meisje met de aansteker heeft gezet om tot een anamorfose te komen. Kijk vooral hoe het ruitjespapier/grid werd gebruikt. Als je het doorhebt maak je zelf een anamorfose. Begin met een eenvoudig voorwerp: een kubus, bal, bloem. Heb je stoepkrijt, dan kun je je anamorfose op straat uitproberen. En vergeet niet om een foto te mailen als het is gelukt. Succes!